Consumenten merken weinig van lagere ECB-rente

baro tm juni 2014Mijn Economische Barometer voor juni 2014 blijft onveranderd op 6,7 punten. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende:

Consumenten zullen nauwelijks iets merken van de renteverlagingen die de Europese Centrale Bank (ECB) aan het begin van deze maand heeft aangekondigd. Effecten van een daling van de herfinancierings- en depositorente met 0,10 procent voor de hypotheekrente en spaarrente zullen uiterst beperkt blijven. De ECB hoopt met de renteverlagingen te bereiken dat banken hun overtollig geld niet langer veilig wegzetten bij de ECB, maar het daadwerkelijk in de reële economie investeren via leningen aan met bedrijven en particulieren. Dat zou het herstel van de economie in de eurozone in een hogere versnelling moeten brengen, en dat is uiteindelijk goed voor iedereen.

Maar of de ECB dat met de renteverlagingen voor elkaar krijgt, is zeer de vraag omdat de rente al geruime tijd zo laag is. De renteverlagingen zijn slechts symbolisch. Naast het verlagen van de rente kondigde ECB-president Mario Draghi aan dat de centrale bank tot 2018 voor in eerste instantie 400 miljard euro geoormerkte langetermijnleningen aan financiële instellingen in de eurozone gaat verstrekken. Ook dat moet banken stimuleren geld in de reële economie te steken.

Het probleem is dat banken het verstrekken van leningen aan met het midden- en kleinbedrijf (MKB), een sector die van groot belang is voor de economie in de eurozone, nog altijd als een groot risico beschouwen vanwege de kwetsbare eigen vermogenspositie van het MKB. Uiteindelijk kan de ECB dit probleem niet oplossen en zullen de regeringen in de eurozone-landen de kredietverlening aan het MKB moeten stimuleren door het afgeven van garanties voor MKB-krediet en andere beleidsmaatregelen.

Meer Barometers

This entry was posted in Economische Barometer, macroeconomie, monetair, Nederland, rente. Bookmark the permalink.