Lage inflatie geen reden voor paniek

(AD) – De inflatie is historisch laag in Europa. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi sprak afgelopen week zijn bezorgdheid uit over het extreem lage inflatiecijfer van deze maand. De ECB zóu de rente nog meer kunnen verlagen, waardoor banken (nog) goedkoper aan geld kunnen komen en dat geld gemakkelijker kunnen uitlenen aan bedrijven.

Maar dat zou niet helpen, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit Tilburg. ,,Die lagere rente berekenen de banken namelijk niet door aan hun klanten omdat ze niet te veel risico willen nemen. Bovendien kunnen ze door hogere rentes te rekenen aan klanten meer winst maken.”

Waar ligt de oplossing dan wel? Niet in het goedkoper maken van geld dus, stelt Eijffinger, die als lid van het monetaire expertpanel het beleid van de ECB beoordeelt in opdracht van het Europese parlement. Draghi heeft vorige week geopperd dat sterkere eurolanden hun economie zouden moeten stimuleren met overheidsinvesteringen. Dan zou de economie worden aangezwengeld en bij economische groei gaan de prijzen weer omhoog.

Helaas ligt daar evenmin de oplossing, meent de Tilburgse hoogleraar. ,,Het is verboden en het is bovendien heel lastig.” Het is veel beter om bedrijven, vooral de kleine en middelgrote, een helpende hand toe te steken door gemakkelijker leningen te verstrekken. ,,Nu nemen banken weinig risico waardoor die ondernemingen heel moeilijk krediet kunnen krijgen. Je moet dat volgens mij op een creatieve manier oplossen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om de overheid garant te laten staan voor de onderpanden die bedrijven in bezit hebben. Dan lopen banken minder risico en kunnen ze gemakkelijker krediet verlenen.”

Er is overigens geen reden voor paniek, vindt Eijffinger. ,,Wat wel nodig is, dat landen in Europa stevige hervormingen doorvoeren: op het gebied van de arbeidsmarkt, de huizenmarkt, de pensioenen. Dat zou de economie gezonder maken maar het ligt politiek erg moeilijk. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Italië.”

(Auteur Ellen den Hollander, bekort door de webmaster)

This entry was posted in ECB, inflatie, internationale economie, macroeconomie, Media, monetair, Nederland, politiek, rente. Bookmark the permalink.