Veel meer kan de ECB niet doen

(ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone verlaagd en is van plan een opkoopprogramma te starten om obligaties in de financiële markten op te kopen. Veel meer kan ECB-president Mario Draghi niet doen om de inflatie op te peppen en de Europese economie te stimuleren, stelt de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger vast. ,,Zijn gereedschapskist is zo goed als leeg”, zegt hij in een reactie.

De ECB verlaagde opnieuw de rentetarieven, onder meer in de hoop dat banken geld niet ‘werkloos’ bij de centrale bank stallen maar via leningen aan bedrijven en particulieren investeren in de economie.

Maar de rentetarieven waren al heel laag en veel effect lijkt dat niet te hebben gehad. Integendeel, aldus de hoogleraar, de economie in de eurozone staat er slechter voor dan vóór de vorige verlaging begin juni.

Dat de ECB toch de rente verder heeft verlaagd, moet volgens hem dan vooral worden gezien als een poging de inflatie aan te jagen. Die schommelt al enige tijd rond een verontrustend laag niveau. Dat kan leiden tot deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die fnuikend is voor de economische groei.

,,Het lijkt erop dat Draghi erop gokt dat de renteverlaging leidt tot waardeverlies van de euro”, aldus Eijffinger. Want als de euro minder waard wordt, worden geïmporteerde goederen duurder en dat kan de inflatie oppeppen. ,,Maar dat is tricky, want wisselkoersen hangen van veel meer factoren af en die liggen buiten de invloedssfeer van de ECB.”

Van het door de ECB aangekondigde opkoopprogramma van zogenoemde herverpakte leningen, een maatregel die ook is bedoeld om de kredietverlening te stimuleren, verwacht Eijffinger ook weinig. Draghi maakt in oktober de omvang van het programma bekend. ,,Dan praat je over maximaal 500 miljard euro. Dat zet geen zoden aan de dijk.”

Wat dan wel? Eijffinger: ,,Wat de ECB doet, kan geen kwaad. Maar de echte oplossing is, dat landen in de eurozone serieus aan de slag werk gaan met het hervormen van hun economiën maken van economische hervormingen, met Frankrijk en Italië voorop. Dat was in het slotwoord ook de boodschap van Draghi: de bal ligt bij de nationale regeringen.”

This entry was posted in ECB, EU, euro, internationale economie, Media, monetair. Bookmark the permalink.