Leenstelsel verjaagt studenten uit Nederland

(nu.nl) – Het invoeren van een leenstelsel zal er voor zorgen dat veel studenten Nederland uit zullen vluchten door de hoge lasten. Daarvoor vreest hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger.

Met name middeninkomens zullen na hun studie “van elke verdiende euro driekwart af moeten staan aan de fiscus”, stelt hij. “Vooral beta’s en harde gamma’s als econometristen en financieel economen zullen vertrekken. Toen in het Verenigd Koninkrijk een leenstelsel werd ingevoerd zag je dat effect ook.”

Eijffinger stelt verder dat het kabinet miljarden kan mislopen door de ‘braindrain van studenten naar het buitenland’, omdat de naar het buitenland gevluchte afgestudeerden hun aflossing ontlopen. “Het leenstelsel wordt op die manier een openeinderegeling waarbij het onduidelijk is hoeveel die gaat kosten en opleveren. Geld dat ten koste gaat van de investeringen in het onderwijs of door de andere studenten moet worden opgehoest”, aldus Eijffinger.

Vandaag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het leenstelsel. Eijffinger zal aanwezig zijn om zijn kritiek op het leenstelsel toe te lichten. Het leenstelsel moet per 1 januari 2015 ingaan voor zowel de bachelor- als de masterfase.

(Redactie door de webmaster, zie ook ScienceGuide.nl en De Telegraaf)

This entry was posted in Nederland, onderwijs, politiek, ScienceGuide. Bookmark the permalink.