Maatregelen ECB zullen geen effect hebben

Het Citaat (Limburgs Dagblad)
“De aandelenkoersen krijgen een boost en de inflatie wordt een beetje opgepept. Maar na een aantal maanden raakt het instrument uitgeblust. En wat moet je dan? Dan is het net als met een drug.”
Hoogleraar economie Sylvester Eijffinger over de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers aan te zetten en 1140 miljard euro in de Europese economie te pompen.

(DPD) – Zo schreef de Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger enkele weken terug: „Het directe effect van ECB-ingrijpen is alleen dat de prijzen van vermogenstitels stijgen en zeepbellen ontstaan.” Hij voorziet dus dat de vrijkomende liquiditeiten vooral aangewend zullen worden om te beleggen, bijvoorbeeld in aandelen, wat de koersen van die stukken opdrijft.

Link naar een portret van Mario Draghi

(Reformatorisch Dagblad) – De Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger stelt dat de aanpak geen effect zal hebben. In het begin zal er mogelijk enig effect zijn op de markten en op de rente van obligaties van zwakke landen. Maar dit soort maatregelen zullen pas echt helpen als het vertrouwen bij consumenten en producenten terugkeert om te gaan besteden. Eijffinger vindt dat bovendien de onafhankelijkheid van de centrale bank is aangetast. De ECB mag volgens het Verdrag van Maastricht geen schuld van overheden in de eurozone direct of indirect monetair financieren.

(Nederlands Dagblad)
‘Maatregelen ECB zullen geen effect hebben’

De maatregelen die de Europese Central Bank (ECB) donderdag aankondigde om de economie te stimuleren zullen geen effect hebben. Bovendien tast het opkopen van staatsleningen door de ECB zijn onafhankelijkheid aan. Dit stelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger.

De ECB gaat zestig miljard euro per maand in de economie pompen, iets meer dan verwacht. Afgesproken is dat de nationale banken de meeste staatsleningen zullen opkopen, terwijl een risico van twintig procent bij de ECB komt te liggen. Door dit compromis komen eventuele verliezen grotendeels bij de nationale banken te liggen. “Italiaanse verliezen komen zo ten laste van de Italiaanse centrale bank en worden niet afgewenteld op andere landen”, aldus Eijffinger.

De financiële onafhankelijkheid van de Europese bank is volgens Eijffinger niettemin aangetast. “De ECB mag volgens het Verdrag van Maastricht geen schuld van overheden in de eurozone direct of indirect monetair financieren.”

Eijffinger gelooft ook niet dat de maatregelen enig positief effect op de economie hebben. “In het begin zal er mogelijk enig effect zijn op de markten en op de rente van obligaties van zwakke landen. Maar dit soort maatregelen zullen pas echt helpen als het vertrouwen bij consumenten en producenten weer terugkeert om te gaan besteden.” Dat gebeurt misschien pas als Frankrijk en Spanje structurele hervormingen doorvoeren, aldus Eijffinger.

De liquiditeit bij banken neemt weliswaar toe, zegt Eijffinger, maar als consumenten en producenten niet bewegen zullen de maatregelen niet helpen om de groei aan te zwengelen. “Je kunt een paard wel naar de beek brengen, maar niet dwingen te drinken”, concludeert de hoogleraar.

Link naar interview RTLZ nieuws (Met reclame, na 3.45 min)

Link naar website BNR Nieuwsradio

Dit bericht is geplaatst in ECB, EU, euro, Financiële sector, internationale economie, Media, monetair, politiek, rente. Bookmark de permalink.