Nederland zonder euro ? Kijk naar Zwitserland

(AD) – Hoge economische groei, weinig werkloosheid, veel welvaart. Wie wil dat nou niet? En het is allemaal mogelijk zonder de euro, kijk maar naar Zwitserland.

Maar schijn bedriegt. Zwitserland is verre van immuun voor de eurocrisis. Sterker nog, ze hebben er ontzettend veel last van. Beleggers zien Zwitserland als een veilige haven en dat heeft de koers van de munt, de Zwitserse frank, flink opgejaagd. En dat brengt grote problemen met zich mee becijferde het Economisch Bureau van de Rabobank. De dure frank hindert de export, waardoor de economische groei terugvalt. Ook het toerisme lijdt er onder, want Zwitserland is voor buitenlanders een stuk duurder geworden. Voor de Zwitsers betekent de dure frank juist het tegenovergestelde. De prijzen dalen.

Dat lijkt leuk, maar is het niet. Want wie koopt er nu iets dat morgen minder kost. Dalende prijzen zorgen daardoor voor inzakkende bestedingen en dat remt de groei.

De centrale bank van Zwitserland probeert daarom uit alle macht de koers van de frank te drukken. Daartoe hebben ze inmiddels al voor 300 miljard aan francs verkocht en euro’s gekocht. Als de franc nu weer twintig procent in waarde stijgt, kost dat de Zwitsers dus tientallen miljarden.

Als Nederland uit de euro stapt krijgen we ook een keiharde gulden terug. Dat betekent dus een instortende export en dalende prijzen. Zeg dan maar dag met het handje tegen economische groei, want export is de kurk waar de economie op drijft. Een stevige recessie is het gevolg.

Om de munt in waarde te laten dalen zou de rente naar nul procent moeten, wat de pensioenfondsen weer in grote problemen brengt. En de centrale bank zal nog veel meer miljarden in de markt moeten pompen om de koers van de gulden te verlagen. De vraag is of de rekening voor een eigen munt niet hoger is dan meebetalen aan de reddingsactie van de euro.

En er is meer. Tien jaar euro heeft gezorgd voor een enorme verwevenheid tussen financiële instellingen en landen. Nederland heeft via de Europese Centrale Bank al honderden miljarden tegoed van zwakke eurolanden. Ook banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben miljarden in andere eurolanden uitstaan. De euro vervangen door een dure gulden zou al die tegoeden direct fors in waarde laten dalen. Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie aan de universiteit van Tilburg berekende ‘op de achterkant van een sigarendoos’, dat Nederland misschien wel 1000 miljard euro kwijt raakt. Wat de kosten van in de euro blijven of uitstappen uiteindelijk worden weet niemand. Maar uitstappen bespaart de belastingbetaler geen miljarden, het kost een fortuin.

(Auteur Peet Vogels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


1 × negen =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: