Low Risk Betting Strategies

Discover betting strategies that reduce risk and maximize rewards! Learn the best techniques to increase your chances of winning.

Tweede Kamer, versterk de Nederlandse economie!

In november besprak de Tweede Kamer opnieuw de Nederlandse economie. Roel Beetsma en ik hebben voor dit debat ideeën aangeleverd. Zie de presentatie van Roel Beetsma beetsma2
en het FD Essay van Dick van Wensveen en mij voor de discussie.

Geplaatst in kredietcrisis, macroeconomie, Nederland, overheden, politiek | Reageren uitgeschakeld

Banken aan de vooravond van een nieuw tijdperk

Nu we na het online bankieren massaal ook ‘mobiel’ gaan, hebben banken weinig andere keuze dan hun zakenmodel stilaan compleet te herzien. “Het zullen duidelijk een andere soort banken worden”, weet Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Tilburg. “Zelfs oudere klanten beginnen nu met z’n allen gebruik van te maken van mobiel bankieren. Het is gewoon de enige manier om rendabel te zijn. Het kost veel minder en bovendien wil de klant het ook.”

En de omgeving voor banken zal er niet meteen makkelijker op worden. “Met de Europese bankenunie in aantocht zullen meer en meer banken over de landsgrenzen opereren. Het speelveld wordt Europees”, dixit Eijffinger. “We staan duidelijk aan de vooravond van een nieuwe tijdperk voor banken, waarin klanten goed bedienen cruciaal zal zijn. Wie geen rekening met hen houdt, en met de andere stakeholders in de maatschappij, zal opgeslokt worden.”

(Mijn quotes in het Belgische dagblad De Morgen, 27 november)

Geplaatst in Financiële sector, internationale economie, Nederland | Reageren uitgeschakeld

Today’s Links 04/01/2015

 • Europees Groeipact kan enorme impuls voor de economie zijn
  Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een Europees groeipact van €300 miljard. Het kabinet heeft onbekende plannen ingediend voor investeringen ten bedrage van €8 miljard in het kader van het groeipact – ook wel de ‘New Deal’ genoemd – … Lees verder
 • Een goed 2015 gewenst!
  Beste lezer, Het afgelopen jaar waren er bijna 2 miljoen hits op sylvestereijffinger.com. Dank daarvoor! Dit bewijst dat er grote behoefte is aan financiële en economische kennis, die voor een breed publiek toegankelijk is. De missie van sylvestereijffinger.com is en … Lees verder
 • Geen deflatie in Nederland en de eurozone
  In november was er een hoorzitting in de Tweede Kamer waarbij DNB-president Klaas Knot, CPB-directeur Laura van Geest, Lex Hoogduin en ondergetekende ondervraagd werden over het deflatierisico in de eurozone en Nederland. Het antwoord van deze deskundigen was duidelijk nee, … Lees verder
 • Kabinet moet meer doen om economische groei te stimuleren
  De economie begint nu aan te trekken en de effecten van de EU-sancties tegen Rusland vallen mee, maar er moet meer gebeuren om een economische groei te stimuleren. Op het ABN AMRO Prinsjesdag Symposium heb ik mijn plan voor de … Lees verder
 • Today’s Links 28/12/2014
  Nederlandse economie wacht onzeker economisch 2015 Mijn laatste Economische Barometer van dit jaar blijft onveranderd ten opzichte van november, op 6,8 punten. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende: De Nederlandse economie wacht in 2015 een onzeker politiek jaar. … Lees verder
Geplaatst in Sylvester | Reageren uitgeschakeld

Europees Groeipact kan enorme impuls voor de economie zijn

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een Europees groeipact van €300 miljard. Het kabinet heeft onbekende plannen ingediend voor investeringen ten bedrage van €8 miljard in het kader van het groeipact – ook wel de ‘New Deal’ genoemd – van commissievoorzitter Juncker en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Ook ECB-president Draghi wil een Europees groeipact en zal zo’n initiatief ondersteunen om deflatie en stagnatie tegen te gaan.

Draghi en zijn collega’s vinden nu dat de Europese Commissie en de nationale regeringen in de eurozone aan zet zijn. Hiermee is ook een sterk Europees kader geschapen voor een uitruil die Frankrijk en Duitsland proberen te sluiten als doorbraak naar investeringen en hervormingen in de eurozone. De uitruil gaat om Duitse investeringen in infrastructuur van € 50 miljard tegenover Franse saneringen van €50 miljard door hervormingen van de arbeidsmarkt en collectieve sector.

De Frans-Duitse as zal ook bij de vormgeving van het Europese groeipact doorslaggevend zijn. Die as is altijd de motor voor Europa geweest, maar hapert sinds het aantreden van president Hollande. Zijn samenwerking met kanselier Merkel was niet optimaal. Nederland zou van zo’n pakket van €300 miljard ongeveer €8 miljard mogen verwachten, mits ons land natuurlijk adequate, pakkende investeringsprogramma’s weet voor te leggen. Daarvan zou de helft naar onderwijs en onderzoek kunnen gaan en de andere helft naar de infrastructuur. Het groeipact zou een enorme impuls voor de eurozone betekenen.

(Artikel van 28 november 2014)

Geplaatst in EU, euro, Europese Commissie, macroeconomie | Reageren uitgeschakeld

Een goed 2015 gewenst!

hits 2014 001Beste lezer,

Het afgelopen jaar waren er bijna 2 miljoen hits op sylvestereijffinger.com. Dank daarvoor!

Dit bewijst dat er grote behoefte is aan financiële en economische kennis, die voor een breed publiek toegankelijk is. De missie van sylvestereijffinger.com is en blijft Financial Learning & Education.

We wensen alle lezers, subscribers, belangstellenden en partners een interessant en leerzaam 2015!
Hartelijke groet,

Sylvester Eijffinger
Raymond Peil (webmaster/redacteur).

Geplaatst in Sylvester | Reageren uitgeschakeld

Geen deflatie in Nederland en de eurozone

In november was er een hoorzitting in de Tweede Kamer waarbij DNB-president Klaas Knot, CPB-directeur Laura van Geest, Lex Hoogduin en ondergetekende ondervraagd werden over het deflatierisico in de eurozone en Nederland. Het antwoord van deze deskundigen was duidelijk nee, hoewel allen toegaven dat een periode van lage inflatie ‘geruime tijd’ zal blijven.

Deflatie is niet een eenmalig negatief inflatiecijfer maar een proces van continue prijsdalingen, dat in de verwachtingen en looncontracten verankerd wordt. Producenten en consumenten anticiperen bij deflatie op dalende prijzen en stellen hun investeringen en bestedingen uit. Dat leidt tot minder economische groei. Bovendien maken lagere lonen het aflossen van schulden duurder.

De inflatie in de eurozone daalt al een tijdje en ligt nu op 0,4 procent. Dat is echter geen deflatie. We hebben een lage inflatie maar van langdurige prijsdalingen is geen sprake. Sterker, de verwachting is juist dat de prijzen weer gaan stijgen. Als het publiek echter lang genoeg hoort dat er deflatie komt, gaat men op termijn daarin ook geloven. De zorgen daarover zijn onterecht. Het lukt de ECB niet om de groei te stimuleren en de inflatie aan te wakkeren. De beleidsrente is vrijwel nul, maar de banken vertrouwen elkaar niet en lenen daarom te weinig aan elkaar uit. Dat remt de kredietverlening.

Daarnaast zijn er prijsdalingen in de perifere eurolanden. De lonen waren daar jarenlang veel te hoog en dat wordt nu gecorrigeerd. Tot slot zijn de prijzen van energie en voedsel historisch ongekend laag. Als je die prijzen niet meerekent, is de inflatie 0,8 procent. De inflatie gaat pas omhoog als de groei in de eurozone wordt aangewakkerd. De regeringen zijn nu aan zet. Er moet een Europees groeipact komen. De overheden in Duitsland en Nederland moeten extra investeren in de infrastructuur en kennissector in ruil voor structurele hervormingen in landen als Frankrijk en Italië.

(Metro column van 25 november)

Geplaatst in ECB, euro, inflatie, internationale economie, macroeconomie, Metro, monetair, Nederland, rente | Reageren uitgeschakeld

Kabinet moet meer doen om economische groei te stimuleren

De economie begint nu aan te trekken en de effecten van de EU-sancties tegen Rusland vallen mee, maar er moet meer gebeuren om een economische groei te stimuleren. Op het ABN AMRO Prinsjesdag Symposium heb ik mijn plan voor de hervorming van ons belastingstelsel gepresenteerd dat bestaat uit vier onderdelen:

1. Hervorming van de inkomstenbelasting naar een (sociale) vlaktaks met geleidelijk uitfasering van de hypotheekrenteaftrek, het ouderentarief en opschoning van de vele heffingskortingen. Hierdoor worden de marginale tarieven voor de middeninkomens (een tot twee maal modaal) verlaagd en worden werknemers die in deeltijd werken aangemoedigd tot (bijna) voltijd werken.

2. Uniformering van het BTW-tarief en daardoor verlaging van het hoogste BTW-tarief van 21 naar wellicht 17%. Het hoge BTW-tarief leidt tot belastingontwijking (-ontduiking) en erodering van de belastingbasis. Uit de literatuur is bekend dat een BTW-tarief van 20% een kritische grens is en dat een overschrijding van deze grens leidt tot minder inkomsten.

3. Hervorming van de markten voor huur- en koopwoningen, die communicerende vaten zijn, en volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting die als een rem op arbeidsmobiliteit fungeert. Dat betekent dat de woningcorporaties moeten zorgen dat het middensegment in de huurmarkt beter bediend wordt (zoals bijv. in Duitsland) waardoor de doorstroming van huren naar kopen verbetert.

4. Verdubbeling van de publieke en private investeringen in R&D (onderwijs en onderzoek) omdat ons land het moet hebben van hoge toegevoegde waarde die alleen bereikt kan worden door forse investeringen in fysieke en menselijke infrastructuur. Nederland zit in de EU op of onder het gemiddelde.

(Artikel van 22 oktober 2014)

Geplaatst in belasting, macroeconomie, Nederland, politiek | Reageren uitgeschakeld

Today’s Links 28/12/2014

 • Nederlandse economie wacht onzeker economisch 2015
  Mijn laatste Economische Barometer van dit jaar blijft onveranderd ten opzichte van november, op 6,8 punten. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende: De Nederlandse economie wacht in 2015 een onzeker politiek jaar. Er moet een grondige hervorming van … Lees verder
 • Maak stresstests bankensector permanent
  (Herplaatsing van 7 december) — De stresstests van 128 grote banken die de ECB momenteel uitvoert, helpen om een belangrijk obstakel naar herstel van de Europese economie op te ruimen. Voor een duurzaam herstel zou het nuttig zijn als deze … Lees verder
 • Vertrouwen in banken zal langzaam herstellen
  (© Deze maand in Banking Review, interview door Michèle de Waard) ‘Het doorlichten van de grote Europese banken door de ECB is een majeure operatie geweest. Banken weten nu waar ze aan toe zijn. Het wantrouwen in elkaar en het … Lees verder
 • Today’s Links 21/12/2014
  Dit kabinet is min of meer uitgeregeerd (Herplaatsing vanwege de problemen in het kabinet) ‘De coalitie van VVD en PvdA heeft bescheiden hervormingen doorgevoerd, al moet ik toegeven dat het er meer waren dan verwacht’, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie … Lees verder
Geplaatst in Sylvester | Reageren uitgeschakeld