Nobelprijswinnaar Tirole ontsloot een heel nieuw vakgebied

Tirole_jeanUPDATE (RTL interview) – Jean Tirole was een van de weinige Europese kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Economie. Tegelijk is hij een ,,zeer terechte” winnaar, want hij heeft een geheel onontgonnen vakgebied ontsloten, stelt de Tilburgse hoogleraar Sylvester Eijffinger in reactie op de toekenning van de prijs aan de Franse professor.

Eijffinger kent de Fransman goed via het uitwisselingsprogramma ENTER van PhD-studenten van de universiteiten van Tilburg, Toulouse, Stockholm, Mannheim en Londen. ,,Via dat programma wisselen we onderling ook hoogleraren uit.” Ook ontmoette Eijffinger de Fransman als gasthoogleraar in de Verenigde Staten.

,,De grote verdienste van Tirole is het monumentale werk ‘The Theory ofIndustrial Organization‘ waarvoor hij samen onderzoek deed met Jean-Jacques Laffont”, zegt Eijffinger. ,,Dat gaat over een vakgebied dat daarvoor niet bestond. Laffont is 10 jaar geleden overleden, anders had hij zeker ook meegedeeld in de eer.”

Tirole beschrijft in zijn standaardwerk de marktmacht van grote bedrijven en hoe je die markten zou moeten inrichten. Eijffinger: ,,Een goed voorbeeld is Google, maar ook Microsoft, beide ondernemingen met een enorme marktdominantie.” Volgens hem leidt die dominantie tot ongewenste effecten.

Voorbeelden zijn de zeer hoge winsten van dergelijke monopolistische bedrijven, die uiteindelijk uit de zakken komen van adverteerders. Of de klantgegevens waarmee die bedrijven aan de haal gaan door ze door te verkopen. ,,De vraag is hoe je de macht van die bedrijven kan inperken. Dat heeft het onderzoek van Tirole en Laffont in kaart gebracht”, aldus de Tilburgse hoogleraar.

Tirole was overigens niet de enige Europese kanshebber, stelt Eijffinger. ,,Philip Aghion, een Franse econoom die op Harvard doceert, zou ook zeker in aanmerking zijn gekomen.” Deze hoogleraar is bekend van zijn onderzoek naar innovatie en groei.

(Bewerkt door de webmaster, zie bijvoorbeeld De Gelderlander, lees ook het bericht van Metro over de econoom die grote bedrijven te lijf gaat)

This entry was posted in Harvard, internationale economie, macroeconomie, Sylvester. Bookmark the permalink.