MKB heeft weinig aan kabinet Rutte

barometer nov 2012 juli 2014Mijn Economische Barometer voor juli 2014 blijft onveranderd op 6,7 punten. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende:

Volgens de FD-enquête onder 1000 MKB-ondernemers (14 juli) geven ondernemers in het midden- en kleinbedrijf het kabinet Rutte een rapportcijfer van 5,4.

Dit cijfer geeft aan dat het MKB weinig heeft aan het kabinetsbeleid. De akkoorden over arbeidsmarkt, woningmarkt, pensioen, het belastingstelsel en de zorg gaan aan het MKB voorbij. De stimuleringsmaatregelen voor het MKB van het kabinet en van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn lapmiddelen.

Waar het MKB mee te maken heeft zijn dure leningen van de banken. En het Funding for Lending programma voor het MKB van de ECB betekent slechts dat banken financieel voordeel opstrijken.

In het MKB zijn eigen vermogens weggesmolten en is de risicopremie die banken vragen te hoog. Het MKB is de motor van de economie. Gezien de prognoses en de laatste data (werkloosheid!) over de Nederlandse economie voorspelt dat weinig goeds.

This entry was posted in Economische Barometer, macroeconomie, Nederland, politiek. Bookmark the permalink.