Gratis lenen? Het kan!

(Sp!ts) – Nee, dit is geen advertentie. U kunt helaas geen geld lenen tegen nul procent rente. Maar onze overheid sinds gisteren wel. 1,11 miljard drie maanden lang lenen en geen cent rente betalen. Die deal sloot de Nederlandse overheid gisteren. Om alles te betalen wat het rijk doet, is er geld nodig. Geld dat er vaak niet is en dus lenen landen geld. Hoe meer vertrouwen er is dat een land op tijd terugbetaalt, des te minder rente hoeft er betaald te worden voor het geleende geld. Beleggers moeten dus wel heel veel vertrouwen hebben in ons land. (Link naar spitsnieuws.nl).

Relatief
Dat vertrouwen is wel relatief. Beleggers hebben namelijk vooral geen vertrouwen in andere landen of banken. „We zijn een vluchthaven”, zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. „Duitsland is dat vooral, maar in mindere mate geldt dat ook voor Nederland, Finland en Luxemburg. Al geeft Luxemburg niet zoveel staatsobligaties (het schuldpapier waarop staat hoeveel een land van een belegger heeft geleend, tegen welke rente en wanneer er terugbetaald moet worden, red.) uit.” Het is inmiddels zo erg dat beleggers betalen om geld aan Duitsland uit te lenen. Ze zijn bang en vinden ’return of capital’, het terugkrijgen van hun geld, eventjes belangrijker dan ’return on investment’, het geld dat je verdient met je investering.

Dat zou in Nederland ook aan de hand kunnen zijn. De nul procent rente voor die 1,11 miljard is een gemiddelde, er kúnnen beleggers onder hebben gezeten. „Het zou inderdaad kunnen, maar dat zijn individuele beleggers. Het grote nieuws blijft dat Nederland nu kosteloos kan lenen”, reageert Eijffinger. Dat is goedkoop voor als we nu geld tekort komen voor nieuwe uitgaven maar we kunnen er ook oude leningen mee betalen. Herfinancieren heet dat. Goed nieuws dus voor de overheid.

Vertrouwen
Het lijkt ook goed nieuws voor de eurozone als eenheid. „Het laat zien dat er vertrouwen is in de eurozone”, zegt Eijffinger. Als de financiële markten denken dat er een goede kans is dat de muntunie binnenkort uit elkaar klapt, dan zou de rente hier zeker stijgen, legt de Tilburgse hoogleraar uit.

Eindelijk alleen maar positief nieuws over de euro voor ons? Helaas, er zit een dikke zwarte rand aan. Dat wij een vluchthaven zijn is omdat het met de rest zo slecht gaat en dat kan overslaan. Verder is het niet goed voor ons spaargeld en de pensioenfondsen. „De inflatie (mate van prijsstijgingen, red.) is nu ongeveer 2,5 procent. Je geld wordt dus eigenlijk minder waard”, legt Eijffinger uit. „Ik denk dat pensioenen daarom binnenkort moeten afstempelen.” Mensen krijgen dan minder geld uitgekeerd van hun pensioenfonds. Ironisch: „Dit begon allemaal als een schuldencrisis. We vonden dat we daarom minder moesten gaan lenen. Maar nu loont het om schulden te maken en dat wakkert de overheid eigenlijk aan.”

This entry was posted in internationale economie, kredietcrisis, macroeconomie, Media, Nederland, overheden, rente. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


8 − = zeven

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: